Samen werken aan een veilige wijk

Een groot deel van mijn werk voor de gemeente Rotterdam speelde zich af in de Rotterdamse wijken die een slechte score hadden in de Veiligheidsindex. Ik kreeg de opdracht om met mandaat en geleend gezag van de burgemeester de veiligheid te verbeteren. Elke wijk was anders en had zijn eigen uitdagingen, maar in alle gevallen bleek een intensievere samenwerking tussen de partners én met de bewoners en ondernemers dé weg vooruit.

2023 - 2024 Lombardijen

In Lombardijen was voor mij niet eerder een stadsmarinier actief geweest. De scores leken redelijk, maar de verschillen tussen verschillende delen van de wijk waren levensgroot. Deze wijk kenmerkte zich ook door een grote kloof tussen objectieve en subjectieve veiligheidscijfers. De wijk bestaat uit parallelle werelden en is vatbaar voor polarisatie. De kloof bestond tussen bewonersgroepen (oud en jong, oude en nieuwe Rotterdammers, arm en rijk) maar ook tussen bewoners en ondernemers en de lokale overheid.

Ik wilde dan ook deze kloven overbruggen en sociale cohesie en collectieve weerbaarheid vergroten. Door bewoners actief te betrekken bij de organisatie van twee wijkontmoetingen groeide het wederzijdse vertrouwen. Het wantrouwen jegens de overheid werd ook gevoed door het toeslagenschandaal waar veel Lombardijenaren het slachtoffer van waren.

Ik heb in Lombardijen verder meegewerkt aan het:
- gezamenlijk en gecoördineerd communiceren met de wijk (met Like je Wijk)
- terugdringen van en afspraken maken over overlast van opvangvoorzieningen
- bedenken van innovatieve ideeën voor het terugdringen van lachgas
- opzetten van een jongerenhub met jongeren uit Lombardijen
- oplossen van armoedegerelateerde cases
- optreden na excessief geweld
- vinden, binden en faciliteren van lokale bewonersinitiatieven
- afspraken maken over etherdiscipline in buurtappgroepen

2008 - 2014 Delfshaven

In Delfshaven scoorden diverse wijken slecht in de Veiligheidsindex. Mijn focus in deze periode richtte zich primair op het Nieuwe Westen en Middelland, die werden geteisterd door drugsoverlast en jeugdcriminaliteit. Politie, deelgemeente en woningcorporaties maar vooral ook bewoners waren mijn belangrijkste partners.

We werkten hard samen aan het bestrijden van de problemen maar waren ons ook bewust dat we meer aandacht moesten besteden aan de goede en mooie dingen in de wijk. Dit leidde tot een rigoureus andere communicatiestrategie die het discours over en de reputatie van West duurzaam heeft veranderd.

Ik heb in deze periode veel energie gestoken in het vinden, binden en/of faciliteren van bewoners- en ondernemersinitiatieven (zoals Woonkamer, the Urban family, herinrichting Meineszplein, Nozepandje). Ook was ik betrokken bij de ontwikkeling van Buurt Bestuurt en Stuurgroepen Veilig in de Wijk. Initiatieven die bewoners betrokken bij de veiligheid in hun wijk. Met samenwerkende Marokkaanse zelforganisaties en deelgemeente heb ik de campagne NEE tegen drugs opgezet.

Op de 's Gravendijkwal heb ik samen met diverse opvangvoorzieningen voor verslaafden en de bewonersorganisatie samengewerkt om goede afspraken te maken en overlast terug te dringen.

Op de Mathenesserdijk werkte ik mee aan het vertrek van een groot aantal vaak malafide garagebedrijven.

Ter verhoging van de meldingsbereidheid en verbetering van de uitvoering van schoon en heel ontwikkelde ik de NIET OK-app (voorloper Buiten Beter).

2007-2009 Oude Noorden

In het Oude Noorden drukten Grootschalige drugs- en jeugdoverlast en ernstige vervuiling een zware stempel en deze thema’s vormden dan ook de focus van de aanpak. In deze periode heb ik in korte tijd de samenwerking tussen gemeente, politie en woningcorporaties aanzienlijk verbeterd (5 voor 6). Daarnaast heb ik ruimte gecreëerd voor uitvoerders om datgene te doen wat de wijk nodig had. Ook heb ik de banden met de Marokkaanse gemeenschap aangehaald. Tenslotte was ik in deze periode ook nauw betrokken bij de herontwikkeling van het Zwaanshals. Bij mijn vertrek kon ik constateren dat de verbeterde samenwerking ertoe had geleid dat het Oude Noorden in de Veiligheidsindex een voldoende scoorde en de leefbaarheid van het gebied duurzaam was verbeterd.

2006-2008 Tarwewijk

Ik begon mijn carriere als Stadsmarinier in de Tarwewijk. Grootschalige drugs-, jeugd- en straatoverlast drukten een zware stempel op deze wijk. Drugshandel, hennepkweek en wapenbezit vormden de focus van de aanpak. In deze periode kwam ik tot de conclusie dat deze veiligheidsproblematiek vastgoedgedreven was. Ik heb een voorstel gemaakt om het woningbezit in de Mijnkintbuurt samen te voegen en/of te slopen. Door een andere samenstelling van de woonvoorraad zou de veiligheidsproblematiek ook afnemen.In de functie van Stadsmarinier was ik eindverantwoordelijk voor het verbeteren van de veiligheid in de Tarwewijk, op dat moment een van de slechtst scorende wijken in de Veiligheidsindex. Grootschalige drugs-, jeugd- en straatoverlast drukten een zware stempel op deze wijk. Drugshandel, hennepkweek en wapenbezit vormden de focus van de aanpak. In deze periode kwam ik tot de conclusie dat deze veiligheidsproblematiek vastgoedgedreven was. Ik heb een voorstel gemaakt om het woningbezit in de Mijnkintbuurt samen te voegen en/of te slopen. Door een andere samenstelling van de woonvoorraad zou de veiligheidsproblematiek ook afnemen.

Vorige
Vorige

Ondermijning

Volgende
Volgende

Anti-racisme en inclusie